Waarom moet ik mijn cv-ketel laten controleren?

Een cv-ketel heeft onderhoud nodig voor uw veiligheid en voor de duurzaamheid van de ketel. Een cv-ketel bestaat uit een hoop (bewegende) onderdelen en die gaan nu eenmaal wel eens stuk. Maar dat is niet het enige.

Bij een goede controle op de rookgas afvoer en cv-ketel bent u ervan verzekerd dat de kans op koolmonoxide nihil is. Koolmonoxide is een geur-, kleur- en smaakloos giftig gas. Het wordt daarom ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Enkele klachten die kunnen ontstaan, zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Het komt zelfs voor dat men overlijdt aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Naast dit gevaar zijn er echter ook financiële redenen om uw cv-ketel te laten onderhouden.

In de ketel hoopt zich vuil op (zoals stof). Dat is op zich niet zo’n probleem. Maar als de ketel 3 jaar lang niet schoongemaakt is, gaat er een keer iets kapot. U betaalt dan niet alleen de aanschaf van de nieuwe onderdelen, maar ook arbeidsloon en voorrijkosten. Zoals u begrijpt kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Bij een onderhoudscontract wordt een deel van deze kosten niet in rekening gebracht (daarover later meer).

Stel dat de ketel in de brand vliegt en er ontstaat schade, dan gaat uw verzekeringsmaatschappij controleren of u de brand had moeten voorkomen. Wanneer blijkt dat u geen onderhoud heeft laten uitvoeren en dit is de reden dat de brand daardoor veroorzaakt is, dan bestaat de kans dat de verzekering geen vergoeding uitkeert.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel laten controleren?

Hoe vaak installatiebedrijven cv-ketels controleren verschilt nog wel eens. De één doet het 1 keer per jaar, de ander 1 keer per anderhalf jaar en nog een ander 1 keer per twee jaar. Laten we hier wat duidelijkheid in scheppen.

Een keer per jaar controle is voor de meeste cv-ketels tegenwoordig niet meer nodig. Tenzij uw ketel gemaakt is voor of in de jaren 80 en het een open toestel betreft. Ketels tot die periode zogen namelijk lucht aan vanuit de woning. Hierdoor werd er meer stof de ketel ingezogen. Verstoppingen ontstonden daardoor sneller en moesten daardoor 1 keer per jaar schoongemaakt worden.

Nieuwere ketels zuigen lucht van buiten de woning aan. Deze ‘gesloten systemen’ zuigen dus geen stof naar binnen en worden daardoor minder snel vuil. Dat is de reden waarom wij bij Allround Installatietechniek controles eens in de 2 jaar uitvoeren.

Kan ik zelf onderhoud uitvoeren?

Dat raden wij sterk af. De kans dat u zelf over genoeg kennis beschikt, is zeer klein. Waarschijnlijk ziet u gebreken over het hoofd. Ook beschikt u niet over gasmeters die controleren of en hoeveel koolmonoxide er vrijkomt. Daarmee brengt u uzelf en anderen onnodig in gevaar.

Maak gebruik van onze winter actie!

Een eenmalige onderhoudsbeurt van €135 nu voor €115 inclusief BTW.

Vul het contactformulier in voor een afspraak.

Wat kost een onderhoudsbeurt voor mijn cv-ketel?

Een eenmalige onderhoudsbeurt kost €115 incl.btw (actie)
U kunt ook kiezen voor een abonnement, we hebben de keuze uit 3 stuks.

  • Basis €7,82 p/mnd
  • Extra €11,40 p/mnd
  • Top €14,38 p/mnd

komen wij eens in de 2 jaar langs voor controle. En als u een storing heeft dan komen we binnen 24 uur bij u langs.
Wij zorgen voor een optimale service in de winter en in de zomer.

Kijk voor meer informatie bij onze Tarieven of Abonnementen pagina.

Komen jullie alleen in de winter voor onderhoud aan de cv-ketel?

Nee hoor, wij doen het hele jaar door onderhoud dus ook in de zomer. Het meeste onderhoud doen we juist in de zomer omdat we het in de winter periode drukker hebben met storingen.

 

Voordelen van een cv-ketel onderhoudsabonnement

  • Minder storingen
  • Hoger rendement
  • Langere levensduur
  • Geen voorrijkosten
  • Geen arbeidsloon
  • 1 keer per 2 jaar onderhoud (in de zomer of winter)

Daarnaast komt het soms voor dat fabrikanten bepaalde modificaties aan de ketel wil laten uitvoeren. Wij krijgen hier melding van en nemen dit mee tijdens het onderhoud.

Zoals u begrijpt is het af te raden (en vrijwel onmogelijk) om het onderhoud van uw ketel zelf te doen. Toch is er iets wat u zelf kunt doen om uw cv-installatie optimaal te houden.

Wat kan ik zelf doen om mijn cv-ketel goed werkend te houden?

Aan de voorkant van de cv-ketel wordt (meestal digitaal) de keteldruk weergegeven of met een analoog metertje onder de ketel. Deze moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Deze druk is nodig om het water door uw cv-installatie te pompen. Wanneer de druk te laag is kunt u zelf water bijvullen met de vulslang. Vul de ketel dan bij tot de druk 2 bar is.

Vul het contactformulier in voor een afspraak met een erkende monteur.

Een aantal fabrikanten waarmee wij o.a. werken; VaillantNefit / BoschRemehaIntergasFerroli, etc.